Nyomtatás

Üveg típusok ismertetése

Üveg típusok ismertetéseA float üveg egy teljesen víztiszta üveg, a felülete tökéletesen sík. Több speciális üvegtípusnak az alapja, készíthető belőle például olyan hőszigetelő üveg, amelynél a nagy fényáteresztő képesség fontos. Továbbá az ablakoktól az üvegházakig rengeteg felhasználási területe van, mindemellett jól edzhető, laminálható és hajlítható.

A hőszigetelő üvegek minimum két üveglapból állnak, az üveglapok között egy meghatározott távolságot alakítanak ki távtartó segítségével, ezt páramentesítő anyaggal töltik meg. Az üveglapok közötti tér tökéletesen hermetikusan van lezárva, ezt kétkomponensű tömítőanyaggal érik el. Azt, hogy a hőszigetelő üveg majd milyen célokat fog szolgálni, a felhasznált üvegek milyensége és annak kombinációi döntik el.

Az anyagában színezett üveg ugyanúgy átlátszó, mint a float üveg, mindössze anyagában színezve van. Az olvasztás során hozzákevert fém-oxidoktól kapja meg a tervezett színt, amelyek általában a zöld, sötétkék, szürke és bronz. Készíthető úgy is, hogy a napenergia nagy részét elnyelje, ezzel sötétít és szigetel is egyben.


A fényvisszaverő, reflexiós üvegeket egy vékony fém-oxid réteggel látják el, ez lája el a fényvédelem funkcióját. Ezt a fém-oxid réteget víztiszta float üvegre és színezett üvegre egyaránt felhordják, ez a felhordott réteg az időjárási körülményeknek masszívan ellenáll. A kedvelt felhasználási területek lehetnek például az üvegfalak és bejárati ajtók.

A napvédő üvegek egy speciális bevonattal készülnek, az alap színtiszta vagy színezett float üveg. A napvédő üveg elkészülte után is edzhető, ragasztható és hajlítható.

A lágy bevonatos üvegek alapja szintén float üveg, aminek egyik oldalára fém-oxid réteget hordanak fel speciális elektromágneses eljárással, ettől az eljárástól csak minimális mértékben változik meg az üveg színe. A nemesfém réteggel ellátott üveget hőszigetelő rendszerekben használják fel, úgy, hogy ez a réteg a légrés felé essen. Ezzel az elrendezéssel elérhető, hogy a napsugárzás lényegében akadálytalanul jusson be a beltérbe, viszont a beltérben lévő meleg nem áramolhat ki. A hőszigetelő képességet növelni lehet a két üvegtábla közé töltött gázzal.

 

A biztonsági laminált üvegek legtöbbször színes fóliával készülnek, ezt fellehet helyezni float vagy mintás üvegre is, akár több rétegben is. A fóliák határozzák meg az üveg szilárdságát és rugalmasságát. Ha az üveget betörik, a fólia nem engedi az üveget szétesni, ezzel nehezíti a betöréses behatolást.