A fa ablakok gumitömítései

A fa ablakok gumitömítéseiA nyílászárók javításával foglakozó szakemberek az elvárttól sokkal gyakrabban találkoznak olyan ügyfelekkel, akik azért keresik fel őket, mert meghibásodott az ajtójuk, vagy ablakuk tömítése, szigetelése. Ennek oka pedig egyértelműen az, hogy egy adott jó minőségű nyílászáróba nem a megfelelő minőségű gumitömítéseket építik be.

Valószínűleg az egyik legkevesebbet elhangzó kérdés egy nyílászáró megvásárlása során a vevők részéről az, hogy milyen minőségű a beszerelt tömítés. Természetesnek veszik, hogy az ablakban benne vannak a gumitömítések, és az eszükbe sem jut, hogy az lehet nagyon jó, vagy nagyon rossz minőségű is. Vannak ugyanis olyan gyenge minőségű termékek, amelyek néhány év alatt berepedeznek, megkeményednek, és pontosan azt a célt nem tudják betölteni, amire létrehozták őket, mégpedig a magas minőségű szigetelést. Vegyük például a PVC-ből készült tömítéseseket, a szakemberek számára köztudott, hogy ez az alapanyag a nyári és téli hőmérséklet változásokat nem jól viseli, tehát az ilyen szigeteléseket a legjobb elkerülni.

Másik fontos dolog, hogy hány sor körbefutó gumitömítés van beszerelve a nyílászáróba. Az egy sor az egyértelműen kevés, magára valamit is adó ablakgyártó kettőnél kevesebbet már nem épít be az általa forgalmazott ablakokba, ajtókba. Ma már egyre többször találkozhatunk három-, sőt négysoros tömítésekkel is, bár kérdéses, hogy ezeknek van-e érdemleges haszna, mivel ha azt nézzük, hogy a jó minőségű kétsoros gumitömítések is tökéletesen képesek a légmentes záródásra, akkor mi szükség lehet a négy sor tömítésre.

A színek tekintetében a legtöbbször a fekete és fehér színekkel találkozhatunk, de jó ha tudjuk, hogy más színekből is választhatunk. A kérdés csupán esztétikai, de van akinek ez is sokat nyom a latba, megrendelés előtt tehát érdemes lehet erre is rákérdezni. A legjobb, ha a nyílászáróm színével van összhangban a tömítés színe.

Az sem melléke, hogy a gumitömítések mikor kerülnek bele az ablakba. Ez a felületkezelés szempontjából lehet fontos. Ha ugyanis még a felületkezelés előtt kerül bele a nyílászárókba a szigetelés, akkor a fa ablakok felületkezelése során valószínűleg jutni fog a felületkezelő anyagokból a gumitömítésekre is, ami nemcsak a élettartamát csökkentheti, de a szigetelés minőségét is.

Szigetelni természetesen lehet utólag is az ablakokat, de van olyan szerkezetű nyílászáró, amelynél már csak a tokba lehet beletenni az új gumitömítéseket megfelelően.

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142004