Műanyag ablak karbantartása

Műanyag ablak karbantartásaSokan gondolják azt, hogy miután beépítették az új műanyag ablakokat, semmi más dolog nincs ezekkel a nyílászárókkal, mint évente párszor lemosni, megtisztítani ezeket. A valóság természetesen mást mutat, vannak dolgok amiket meg kell tennünk bizonyos időközönként, hogy a műanyag nyílászáró hosszú ideig megőrizhesse a minőségét.

Az idő előtti elhasználódást minimálisra csökkenthetjük, ha évente legalább egy, de inkább két alkalommal az ablak vasalatát a megadott helyeken megolajozzuk. Ezzel az egyszerű művelettel akár többszörösére is nyújthatjuk a nyílászárónk használati idejét. Legjobb, ha erre a célra műszerolajat használunk.

Szintén fontos évente egyszer az ablakok csavarjainak az ellenőrzése, itt azt kell megvizsgálni, hogy nem lazultak e ki, ha igen megfelelően utána kell húznunk azokat. Rosszabb esetben az is előfordulhat, hogy egy huzat általi becsapódáskor valamelyik csavar feje letörik, ezt természetesen cserélni szükséges.

Fordítsunk figyelmet a tömítésekre is, ha sérülést nem észlelünk rajtuk, akkor szilikonolajjal érdemes évente egyszer – kétszer átkenni őket. Ha bármelyik tömítés sérült lenne, akkor mihamarabb cseréltessük ki azokat, hiszen a műanyag ablak a legnagyobb előnyét veszti itt el, a energiamegtakarítási képességét.

Nem érdemes ezeket az ellenőrzéseket félvállról venni, vagy kihagyni őket, hiszen lényegében minimális időt vesznek csak igénybe, viszont az értékmegóvás ehhez képest nagyon nagy.

Már az előbbi ellenőrzésekhez is hívhatunk szakembert, ha nem érzünk magunkban elég tehetséget azok végrehajtásához, de ha egyéb más elváltozásokat észlelnénk ezeken kívül, akkor már biztos, hogy jobb ha szakembert hívunk, ne is próbálkozzunk a házilagos javítgatásokkal. Természetesen ha a meghibásodás garanciaidőn belül történt, és nem mi okoztuk, akkor így is, úgy is az a szakember fogja megjavítani az ablakunkat, amelyik a beépítést is végezte. A garancia időn kívül sem érdemes a szakember hívásának mellőzésével takarékoskodni, ha bármilyen károsodás történt, hiszen igen hamar bebizonyosodhat a mondás, miszerint az olcsóbb mindig drágább.

A műanyag ablakok tisztítása során arra érdemes figyelni, hogy a vasalatba minél kevesebb víz jusson, valamin se az ablaküveget, se a műanyag profilt ne karcoljuk valamilyen szemcséket tartalmazó tisztítószerrel.

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142004