Amit jó tudni a műanyag ablakprofilokról

Amit jó tudni a műanyag ablakprofilokrólEgy ablaknak egyszerre több funkciót is be kell tölteni, több igénynek is meg kell felelnie. Egyrészt beengedi a fényt a helyiségbe, biztosítja a ki- és belátás lehetőségét, megadja a szellőzés lehetőségét, hatékonyan szigeteli a hőt és a zajt, lehetővé teszi, hogy el tudjuk sötétíteni egy adott helyiséget., és még sorolhatnánk tovább. Ezeken kívül a nyílászáróknak esztétikai funkciójuk is van, stílust és sajátos építészeti arculatot adnak kívülről az épületnek, de belülről is öltöztetik az ingatlant.

A PVC profilú ablakoknak az egyenes kontúrral készült külső keret- és szárnyprofilja egybefüggő és egyenes felület képzésével nagymértékben csökkentik a kívülről érkező természeti hatások, például az esővíz erejének behatásait.

A műanyag ablakok egyik legfontosabb jellemzője az ablakprofilban kialakított kamrák különböző száma és mérete. Ez a legjobban egy ablakprofil keresztmetszetének megtekintésekor figyelhető meg. A kamrák száma egyértelműen az ablak hőszigetelésének a meghatározó tényezője, itt aminél több van, annál jobb a hőszigetelés értéke elv érvényesül bizonyos hatások között.

 

Ma már egy kamrás profilú ablakot nem találunk a piacon a rendkívül rossz hőszigetelése miatt. Ezeknek az ablakoknak az U értéke 2.0 – 2.4W/m2K között volt, és ez a mai energiatakarékossági jogszabályi követelményeknek egyáltalán nem felelne meg. Lényegében kétkamrás profilú ablakokkal sem fogunk találkozni, bár ezeknek már jobb hőszigetelési értékei vannak U = 1.8 – 2.1 W/m2K, ezek egy kívül lévő előkamrából és egy nagyobb, az acélmerevítés elhelyezését lehetővé tévő kamrából állnak. A háromkamrás profilú ablakoknál kiképeztek egy helységoldali kamrát is, ami még tovább növelte a műanyag ablakok hőszigetelési képességeit, itt az U értéke 1.5 – 1.9 W/m2K között van, ennél alább soha ne adjuk egy vásárlás során, bár ezeket az ablakokat már csak panel lakásokba ajánlják. A háromkamrás ablakok profilszélessége 60 mm-re nőtt.

 

A háromkamrás műanyag ablakok megjelenése óta a hőszigetelési követelmények egyre csak szigorodtak, de a vásárlók igényei is az egyre jobb hőszigetelési képességű ablakok felé tolódtak el. Így ma már a hatkamrás 70 mm szélességű műanyag ablakok sem ritkák, amelyekkel az U értéket sikerült leszorítani a hővédő üvegezés értékéhez közeli szintre, az 1.2W/m2K alá. A kamrákba töltött argon gázzal még jobb hőátbocsátási értékeket is el tudnak érni.

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbodc9 #eef8239 #241013142004